Johannes Sluijer 80 jaar!

Johannes Sluijer, een man die zelf zegt het iedereen naar de zin te willen maken, is 80 jaar geworden. Johannes staat natuurlijk bekend om het maken van worsten en heeft hiermee ook al jaren het Diaconaal Project geholpen. Hier willen wij hem heel erg voor bedanken.

Johannes verkoopt nu al 20 jaar de worsten met heel veel plezier. Hij krijgt hulp van Harry Rosman die de worsten zelf maakt. En Gerrit Kroeze is verantwoordelijk voor de mooie kraam waarmee Johannes op veel evenementen staat. Johannes vindt het mooiste aan zijn werk dat hij wat voor mensen kan doen die het slechter hebben, al het opgehaalde geld gaat immers naar het goede doel.

Als zijn gezondheid hem niet in de weg zit, zal Johannes dit werk nog zo lang mogelijk blijven doen en zal hij mooie bedragen voor het goede doel ophalen; zoals de €7070,- in 2016.

Johannes wil iedereen die hem heeft geholpen en achter hem heeft gestaan heel erg bedanken. 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Roemenie dagverslag woensdag en donderdag

Woensdag 3 augustus:

Zoals elke standaard doordeweekse dag begon ons ontbijt om half 8. Ons werd door Olga voorgeschoteld, een dik gebakken ei en overheerlijke ronduit sappige tomaten. Nadat we ons ontbijt ophadden gingen we weer druk aan het Clujsen (klussen) en probeerden we onze lopende projecten af te ronden. Bij het oude vrouwtje Maria waar we een toillethokje hebben geplaatst, hebben we het dak afgemaakt van de houtopslag en hebben we een kachel aangelegd zodat ze weer lekker kan koken en niet koud zit in de winter. Ook bij Andrea, een jonge vrouw die haar vier kinderen alleen moet opvoeden hebben we een nieuw dak op haar huis gezet en een nieuwe voorgevel geplaatst en deze geplamuurd. Ook hebben onze twee dakduiven Wouter en Jorn het dak op de school geplaatst. Hopen dat het er niet zo gezellig wordt dat het dak eraf gaat. Ook belande Jan-Willem S diep in de goot toen hij een gootje moest aanleggen bij de stichting. De mensen van Charis hebben Rick en Elbert voor het blok gezet. Ze moesten bezig met de houtopslag achter het gebouw van de stichting. Volgens hen heet het een houtstek wat ze gemaakt hebben maar wij weten niet precies wat dat inhoud. Bij de kidsclub zijn we ook druk bezig geweest. Omdat het de laatste dag was hadden we een zeskamp georganiseerd. De kinderen vonden het zo leuk dat ze wel vaker een kidsclub wilden dan 1x in de week. (normaal hebben ze alleen vrijdags een kinderprogramma). Daarna werd er afscheid genomen van de kinderen wat niet zonder tranen verliep, vooral omdat Julian een armbandje gaf aan zijn moat Carlos. Daar was hij goetepas over. Het grootste deel van de meiden vonden het erg ontroerend en barstten in tranen uit. Voor al ons harde werk van de afgelopen twee weken had Marien pizza voor ons besteld. Toen we terug bij het hotel waren bleek het dat een heleboel kinderen nog geen afscheid van ons konden nemen. Ze bleven een hele poos voor het hotel staan, net zo lang tot de hoteleigenaar kwaad werd en ze wegstuurde. Na we ons hadden opgefrist hadden we de al lang verwachtte bonte avond. Waarbij Maartje, Ilse, Denise, Milou, Josine en Denise de avond opende met een zelfgeschreven nummer ‘het kan hier allemaal’. Daarna speelden we onder leiding van Benne het moordspel van de lama’s. Met daarop volgend een quiz gemaakt door de leiding die we per mentorgroepje moesten beantwoorden. Tot slot werd er een lied gezonden door Rick, Emiel, Gert-Jan, Jorn, Mathijs en Gerben over dat ze nog (nooit) bier hadden gedronken. Met de naam: ‘Blik bier, you are beautifull’. Na die tijd was er natuurlijk nog even tijd om te genieten van een groene knuppel nut de vensterbanke. Titom! En ‘natuurlijk’ ging iedereen ‘op tijd’ zijn bedje weer in. Toch klonk er ergens gerommel op een kamer. Het klonk alsof de buurvrouw op bezoek was…

Wist je dat:

 • Marien 60 pizza’s had besteld.
 • Olivier iemand vermoord heeft met zoute soep in het wc-hokje van Maria. Aldus de lama’s.
 • Maria maar bleef ijsjes kopen voor de groep die bij haar aan het werk was.
 • Het emotionele afscheid niet alleen nat was door tranen, maar vooral door de waterballonnen van het zeskamp.
 • We bij het eten iets lekkers kregen te drinken waar één ingrediënt in miste.
 • Bas op de laatste dag nog even de WiFi code kraakt (en die met de groep deelde).

 

Donderdag 4 augustus:

Het bleek dus dat Friso de volgende ochtend wel vroeg wakker was. Hij was volgens de meeste van ons de laatste tijd al erg afwezig. Hij zat met zijn hoofd in de roze wolken. Dat merkten we wel toen hij vanochtend bijna de bus mistte. Dat kwam omdat zijn scharrelkippie die op de stoep stond, helemaal van de leg was door het kroelen van gisteravond. Toen vertrok onze bus die het Roemeense kwartiertje verkeerd begreep (te vroeg was) richting het vliegveld. We hadden alle spullen meegenomen uit de bus maar op het vliegveld bleek dat we iets te veel hadden meegenomen. Er lag blijkbaar nog een camera in de bus van een Roemeense polka dansgroep. Die hebben we daar maar achter gelaten. In het vliegtuig werd de stewardes luidkeels toegejuicht (door het hammer publiek) toen ze de safety instructions uitlegde. Op het vliegveld in Duitsland vluchtten een paar uit de groep naar de grote gele ‘M’ terwijl de rest voor de broodjes van de bakker ging. Ook de volgende bus stond al op tijd klaar om ons in het mooie n’ham thuis te brengen waar we emotioneel weerzien hadden met familie en vrienden. Dit was het mooie einde van ons grote avontuur in Roemenië. Hier waren we allemaal GOETEPAS OVER.

Wist je dat:

 • Twan zelf doorslaapt als er een speelkaart in zijn mond wordt gedrukt.
 • Lisa’s paspoort een extra rondje maakte in de bus.
 • Niet alleen Marien voor het geluid van Friso’s saxofoon is gevallen, maar ook zijn dochter.
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Dagverslag dinsdag

Dagverslag dinsdag 2 augustus

We konden vanmorgen gelijk wennen aan het Nederlandse klimaat: regen en kou. Gelukkig konden we ons opwarmen aan de vissticks bij het ontbijt. We voelen ons hier steeds meer als vissen in het water. We begonnen de dag positief met veel energie. Al gauw was er werk tekort door het weer. Buiten lagen sommige projecten stil. Zo konden bijvoorbeeld de mannen het dak niet op, was het Spoelmankanaal volgelopen en kon er niet geverfd worden. We begonnen de lunch met het zingen voor Gerjan omdat hij jarig was!! Waarna iedereen verwend werd met warme pannenkoeken met spek.  Na de middag werd het weer gelukkig beter en konden de werkzaamheden door gaan. Om het Nederlandse gevoel door te zetten ging het food team met warme chocomel en slagroom de wijk in. Nadat we alle viezigheid van ons af hadden gedoucht. Kregen we eindelijk een echt Roemeens diner in het hotel. Dit bestond uit gekookte gehakt met rijst, groenten en dit opgerold in kool. Dit viel niet bij iedereen even goed…. Details worden bespaard.

De laatste avondgesprekken werden vandaag gevoerd. We keken met de groepjes terug op onze gestelde doelen voor twee weken Roemenie. De Lidl heeft ook vanavond weer goed aan ons verdient. Dit omdat veel magen nog knorden van het avondeten.

Eenmaal weer aangekomen (…) werd de verjaardag van Gerjan uitbundig gevierd en begon het aftellen voor Liesbeth en Jakoba.

Wist je dat…..

 • Een aantal mensen een modderbad hebben gehad.
 • Na een week lang zoeken naar Marien zijn sleutels, Ilse ze dan eindelijk heeft gevonden.
 • Brendon een bult heeft overgehouden van een spectaculaire koprol.
 • Suzanne onze toiletjuffrouw is, ze maakt iedere dag de toiletten schoon. Zou ze dit thuis ook doen?
 • Elbert een stapelbed kan maken van twee bierbanken.
 • We met vuilniszakken aan door de wijk liepen tegen de regen.

IMG_8636 IMG_8661 IMG_8743 IMG_8775

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Maandag

Dagverslag Maandag 1 augustus

’s Ochtends zat iedereen fris en fruitig aan de tafels voor een lekker ontbijt dat bestond uit ei met bacon. Volgens velen was dit eindelijk een ontbijt dat wel klopte. Ook klopten de vingers van Emiel en Rick, ze hadden namelijk in hun vingers geboord. Na een ochtend hard gewerkt te hebben had het food-team een broodje gezond gemaakt voor de lunch. Hierna begon de kidsclub, toen de kidsclub bezig was begon het te stormen. Toen de eerste groep kinderen klaar was werden ze in vuilniszakken naar huis gestuurd (tegen de regen). Om 3 uur zou de 2e groep met kinderen komen, maar er kwam (vanwege het weer hopen we) niemand opdagen. Pas om half 4 konden we beginnen met een handje vol kinderen. Bij de kidsclub ging het vandaag over de barmhartige samaritaan en we hebben we gekleurd en een toneelstuk opgevoerd. De gewonde vingers waren helaas niet het einde van de reeks incidenten, Lisette kreeg namelijk een glup in haar hoofd toen ze tegen een container aankwam. ’s Middags werd de tank van de stichting geleegd omdat ze, volgens Benne, ons gezeik niet meer aan konden. We gingen pas laat dineren. Ons diner bestond uit: aardappelpuree, kip, champignonsaus en als toetje een panda ijsje. Na het avondeten kwam Marien Kroon (de baas van de stichting) nog bij ons om zelf nog wat te vertellen over de stichting en om alle vragen te beantwoorden die we nog hadden. Marien vertelde dat hij vaak dacht dat hij niet de juiste persoon was om dit allemaal te doen en dat het hem verbaasde dat alles toch telkens weer goed kwam. ’s Avonds is er geweerwolfd en werd er afgeteld voor Gerjan’s verjaardag.

Wist je dat

 • Charis delen zonder iets terugverwachten betekend?
 • Lisa bijna vast zat tussen de deur van de lidl?
 • Alle boodschappen twee keer over de band moesten omdat we er niet genoeg geld was meegenomen?
 • Annelies, Ilse, Lisa en Myrthe, na het boodschappen doen, werden aangehouden door de politie?
 • Friso heel creatief is?
 • Lisette geen bal kopte maar een container?
 • Marit het maar druk heeft met haar rol als zuster?
 • De leiding er alles aan doet om niet te hoeven werken, ze namelijk bijna allemaal al een bezoekje hebben gebracht aan de zuster van het project?
 • Op Gerjan’s verjaardag voor de muisjes werd gezongen, zodat niet weer de politie zou komen?

IMG_8442 IMG_8449 IMG_8488 IMG_8606

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Weekend verslag

Zaterdag.

We begonnen de dag met een lekker laat ontbijtje. Wel om 9:00 konden wij aanschuiven aan tafel om te beginnen aan een “ heerlijke” vette, gefrituurde kaassoufflet.  Toen we onszelf vol hadden gegeten moesten wij ons om 10:30 melden om met de bus te vertrekken richting de zoutmijn inTurda, echter kwam  volgens goede Roemeense gewoontes onze vriend de busschauffeur drie kwartier te laat. Echter werden wij wel geamuseerd door het prachtige landschap dat wij konden bezichtingen gedurende onze busreis die ook nog eens drie kwartier duurde. Toen kregen we een tour door de zoutmijn en er werd ons nadrukkelijk gezegd dat wij niet aan de muur moesten likken, omdat we anders in één streep naar de wc zouden moeten door al dat zout. Ook werden hierdoor de woordgrapjes steeds minder flauw. Toen we richting de zoutmijn liepen had iedereen last van een tunnelvisie. Hierdoor werd er veel ondermijnend gedrag vertoond, maar gelukkig hadden we geen last van Romeinen, echter wel van Annemijn. Toen wisten we hoe we van het probleem af konden komen, door middel van een zoutoplossing. De zoutmijn was veel groter dan we in eerste instantie hadden gedacht, hij was namelijk voorzien van onderandere: Een theater, bowlingbaan, pingpongtafels, reuzenrad en als klap op de vuurpijl een roeibootattractie. De schacht die wij bezochten was maar liefst 120 meter diep.

Om 15:00 was iedereen weer uit de mijn, en konden we vertrekken richting Cluj Napoca. De busschauffer had netjes op ons gewacht, dus te laat komen kon hij niet. Aangekomen in Cluj gingen Han, Jordi en Julian bijna op hun plaat toen ze naar een LP winkel gingen, die uiteindelijk helaas dicht bleek te zijn. De rest ging in groepen uiteen om te shoppen, eten en natuurlijk een groene knuppel te drinken. De winkels in Cluj vielen nogal tegen, echter werd dit gecompenseerd door het lekkere eten in een restaurant naar eigen keuze. Toen iedereen verzadigd was werd het maar eens weer tijd om naar ons hotel te gaan. Dit keer met het openbaar vervoer, dat werd dus proppen. “Bijna”  iedereen ging op tijd naar bed door de vermoeiende dag. Toen het donker werd in Wakkerdam kwamen er in één keer apparte groen gekleurde blikken te voorschijn. Ziener Lisette die al lang naar bed was gegaan kreeg een donkergroen vermoeden dat er iets niet in de haak was… Door naar zondag.

Zondag.

Zondag hadden we een normaal ontbijt bestaande uit ham, kaas en salami. Toen werd er ook onthuld door de ziener wie de nachtbrakers waren die zich niet aan de regels hielden. Als voorstel van één van de jongeren werden ze aan het werk gezet door middel van een strafcorvé die bestond uit het voorzien van de lunch. Om iedereen gerust te stellen hebben ze een lekker boerenomelettje gemaakt waar iedereen goed te pas over was. In de tussentijd was er de mogelijkheid voor de andere jongeren om een wandelingetje te maken in de prachtige omgeving van Cluj. Toen iedereen klaar was met de lunch, was het tijd voor de kerkdienst. Deze dienst was gedeeltelijk voorbereidt door de muzikanten van de groep. Het was een gezellige dienst. Aan het eind van de dienst werden we naar voren geroepen en werd er door een aantal kerkgangers (Roma’s) een zegen over ons uitgesproken en mochten zij genieten van ons projectlied. Iedereen genoot er heel erg van. Toen het tijd was voor het slotlied was de sfeer zo geweldig dat Jan het voortouw nam om voorop te lopen in de polonaise. Na deze indrukwekkend dienst werd het tijd om te schaften, namelijk soep een broodjes hamburger met daar op volgend een kampvuur met liedjes, kaarten, weerwolven en marshmallows. Eenmaal teruggekeerd bij het hotel werden er de laatste spelletjes gespeelt onder het genot van en drankje.

Wist je dat:

 • Ondanks de waarschuwing er toch mensen waren die de muren in de zoutmijn hebben gelikt
 • Dat de leiding borrelplasticbekers voor ons had gehaald in de plaats van normale plastic bekers voor het kampvuur.
 • Sommige mensen een traantje moesten laten tijdens de ontroerende kerkdienst
 • U de hartelijke groeten krijgt van het mentorgroepje ‘Adaroemeenienie’

#MG_0908 #MG_0999 IMG_0789 DSCN2500

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Donderdag & Vrijdag

Donderdag

Om half 8 zaten we weer met z’n allen aan tafel. We aten deze keer gepaneerde kip, wat leek op een oliebol. Dit was wel toepasselijk, aangezien het oudjaarsdag was voor Twan en Milou. Om half 9 moesten we op de bouw zijn. Het Hammer kwartiertje en het Roemeens kwartiertje zorgt samen voor een half uur vertraging. Met de kidsclub heeft Marnix het verhaal over Jona met volle overtuiging verteld. De kinderen vonden het dan ook super, op één kind na: zij beet zich (letterlijk) vast aan het feit dat Wieneke haar vast hield, omdat ze graag weg wilde. Als afsluiting hebben we volleybal- en voetbalshirtjes uitgedeeld aan de kinderen.

Op de bouw werd er ook hard gewerkt. Er is cement gestort voor het wc-hokje en er zijn tegels aan de muur geplaatst bij Maria, die in de wijk woont. Het schuurtje, wat in zijn geheel woensdag verplaatst is, is  gelakt. Na deze dag hard werken op de bouw en bij de kidsclub had het mentorgroepje van Jordi al het gehakt bij de Lidl opgekocht en was er in de wijde omgeving geen gehakt meer te verkrijgen. We hebben namelijk aardappels, gehaktbal en sla gegeten en  het was overheerlijk. Daarna zijn we met zijn allen naar onze eigen sing-in geweest bij stichting Charis. Het ging er hard en vrolijk aan toe. We sloten de avond af met een feestje voor de twee jarigen. Dit werd niet echt gewaardeerd door de buren en we kregen dan ook de politie op bezoek.

Wist je dat:

 • Den Ham zo ongeveer 50 voetballers/volleyballers rijker is;
 • Wij waren de eerste groep ooit bij wie de politie op de stoep stond;
 • Het broodje gezond was overheerlijk;
 • Het aftellen voor de verjaardag van Twan en Milou begon al om 2 minuten voor 12;
 • We de rest van de wist je datjes zijn vergeten;

 

Vrijdag

Vrijdagochtend begonnen we met een vet, geklutst ei op brood, dat was een meevallertje vergeleken met wat we anders ‘s ochtends op brood te eten krijgen (schnitzels, gehaktballen en kip). We zijn verder gegaan met de werkzaamheden van donderdag. Dit ging zo goed dat Elbert en Henk hetzelfde muurtje 5 keer hebben moeten stucen, ook hadden ze last van de bezigheden boven hun op het dak. Vandaag was de kidsclub voor het eerst een keer rustig, omdat het onweerde en regende voordat het begon. Daar waren we goed te pas over. ‘s Avonds hebben we sla-stamppot en hutspot gehad. Sommigen hadden nog energie over en hebben na het eten nog even doorgewerkt op het dak van het schooltje bij de stichting. Overdag hebben Suzanne en Milou taart gemaakt die we ‘s avonds op hebben gegeten, samen met een stukje sterke meloen. Toen kregen we te horen dat we de dag erna wat later mochten opstaan, waardoor we wat langer konden opblijven.

Wist je dat:

 • Suzanne en Milou de slagroom opklopten met een boormachine
 • Er 20 kilo aardappels zijn geschild
 • Rick de meeste chickies (kipfilets) heeft vastgehouden
 • We uit zes taarten konden kiezen
 • De watermeloen met wodka best sterk smaakt
 • Han bijna over zijn nek ging door de stank in de wijk
 • Jan-Willem Samsen (alweer) door een stoel is gezakt
 • Josine, Twan, Jan en Mariëlle apenkooi hebben gedaan op het dak van Andrea.
 • De groep verdeeld is in kamp sla-stamppot en kamp hutspot
 • Wij vier keer zijn weggestuurd bij het maken van dit dagverslag en dat er daarom wat vertraging was.

IMG_9605 IMG_9726 IMG_9745 IMG_9814

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Dagverslag Woensdag

Woensdag begonnen we de dag wederom met een gebakken eitje. Naja eitje.. Zeg maar gerust een dik stuk ei.  Na de maag goed gevuld te hebben, zijn we richting de stichting gelopen om weer een ochtend flink aan de bak te gaan. Dit keer was er geen kidsclub dus zijn we extra druk geweest op de bouw. Zo werd er een nieuw project gestart bij een vrouw met 3 kinderen. Haar hele huis is ongeveer net zo groot als bij ons een slaapkamer. Onbegrijpelijk toch?! Verder is er  onder andere gewerkt aan het dak van de school die vervangen moet worden, zijn er  vrolijke bloemen op het wc hokje geschilderd, is er een badkamer getegeld en een muur gesloopt. Rond 3 uur was niet alleen de muur gesloopt, maar ook de hele groep. Om weer een beetje bij te tanken voor de rest van de week, hadden we een middagje vrij. De perfecte tijd om naar het zwembad te gaan! Eenmaal aangekomen bij het zwembad lukte het Lisa maar niet om zelf in het zwembad te springen. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem.. dan gooien Mathijs en Julian haar er maar al te graag in. Toen we hoorden dat er muziek werd gedraaid van bekende Nederlandse DJ’s, begon de polonaise in het zwembad. De badmeester wilde ons maar al te graag van de glijbaan laten gaan, omdat we het hele bad in beslag namen met onze grote groep. Dit was alleen geen succes voor Jorn. Hij hield hier een blauw oog aan over. Nadat we lekker hebben gezwommen, zijn we terug gelopen naar het hotel om hier te genieten van onze maaltijd. Hierna werd ons verteld dat we vroeg moesten gaan slapen omdat we donderdag een drukke en lange dag zullen hebben. Natuurlijk zijn er altijd een paar herrieschoppers die zich hier niet aan houden. Namen blijven anoniem op aanvraag van Julian Petter. Na een potje Weerwolven was het voor de meesten tijd om te gaan slapen.

Wist je dat

 • Lisette het heeft kunnen winnen van alle ervaren mannen met klaverjassen
 • Liesbeth, Jorn, Friso Mathijs en Lisa kunnen buikdansen
 • Friso en Han niet alleen door een bed krakken maar ook door een ligstoel/tafel
 • Moniek een ster is in de keuken, ze weet van alles
 • Twan en Elbert zitten te flirten met het zwembadpersoneel
 • Denise over Leslie heen vloog met de band op de glijbaan
 • Mathijs vroeg aan Ilse of ze wou helpen ‘ stoete smeren’ , maar de mensen van de stichting kunnen ‘ dat Twents’ maar niet verstaan
 • We last hebben van nachtbrakers die Henk wakker houden met de piepende schommelstoel

DSCN2377 DSCN2383 DSCN2396 DSCN2413

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Dagverslag

Ook vandaag stond om half 8 het ontbijt weer voor ons klaar. In plaats van kaassoufles begonnen we de dag met koude schnitzels. De mensen van het hotel dachten natuurlijk dat eten die gekke hollanders toch wel. De overgebleven schnitzels hebben we meegenomen en tussen de middag warm gemaakt en opgegeten. Eenmaal aangekomen op de bouw is iedereen weer met frisse moed van start gegaan. Ook de voorbereidingen voor de kidsclub begonnen al optijd. Om de kinderen uit te nodigen voor de kidsclub zijn we met een aantal jongeren de wijk ingegaan. Met muziek en gekkigheid werden de kinderen enthousiast gemaakt om smiddags naar de kidsclub te komen om mee te doen met het programma. Vandaag stond het verhaal van de Ark van Noach centraal. Nadat het bijbelverhaal aan de hand van een PowerPoint verteld was, gingen de kinderen enthousiast aan het werk met het knutselwerkje. Elk kind mocht een dierenkleurplaat maken. Voordat de kidsclub begon hebben we twee grote boten gemaakt op een groot vel behang. De dieren die de kinderen hebben gemaakt werden op de boot geplakt. Vervolgens gingen alle kinderen hun eigen hand overtrekken. De handen werden op verschillende kleuren papier gemaakt en daarna als een regenboog boven de Ark van Noach geplakt. De kinderen zijn er zo druk mee bezig dat de tijd voorbij vliegt. Een middagje kidsclubben is erg gezellig, maar vraagt ook veel energie. Ook de bouwwerkzaamheden waren intussen mooi opgeschoten. Een aantal jongeren zijn verdergegaan bij een huisje in de wijk. De voorgevel is opnieuw gemetseld en ziet er nu weer spik en span uit. Bij een ander huisje in de wijk hebben we de badkamer getegeld en gestuct, zodat deze mensen na deze klus weer een mooie badkamer hebben waarin ze zich fatsoenlijk kunnen douchen. Bij de buren is er ook flink gewerkt, er is afgelopen vrijdag een nieuw wc hokje gemaakt die hier straks geplaatst kan worden. Het gat dat hiervoor gegraven was, door een van de zoons van de vrouw die hier woont was groter dan het hokje. Dus om te voorkomen dat deze lieve vrouw er doorheen zakt, hebben we eerst opnieuw een fundering moeten maken. Ook hier bij de stichting zijn we hard aan het werk geweest. Het beton waar het schuurtje wordt geplaatst zit erin en daarom kan morgen het schuurtje worden verplaatst. Na zo’n dag is iedereen hongerig en dat betekent dat er goed gegeten moet worden. Om half 6 stond de goed gevulde rijst voor ons klaar, een beetje plakkerig maar het smaakte heerlijk. Een vergiet was er niet en daarom werd dit net zo afgegoten als de aardappels. Wieneke vindt dat de jongens nog wel wat kookcursussen kunnen gebruiken, want rijstkoken in 3 cm water kan natuurlijk niet. Na he eten was er de gelegenheid om even heerlijk te douchen. Om 20:00 uur begonnen de mentorgesprekken, met als thema ‘delen’. Na een goed gesprek over het thema en het verloop van de dag was er vrije tijd. Samen spelletjes doen of gezellig bijkletsen. Voor sommige was het om 23:00 uur tijd om lekker te gaan slapen. Anderen vonden lawaai maken een stuk leuker. Al met al een geslaagde dag gehad. Iedereen toe aan een goede nachtrust, zodat we woensdag weer fris en fruitig aan het ontbijt zitten.

Wist je dat:

 • Wieneke redelijk gestresst wordt in een keuken met mannen.
 • Moeders meer kooklessen moeten geven aan de jongens. Als je vraagt om sla komen mannen terug met kool.
 • Mathijs verkoeling zoekt in een kruiwagen met water.
 • De woordgrapjes van Julian en Jordi minstens net zo zielig zijn als die van Egbert-Jan Haselhorst.
 • Wouter echt niet kan spieken met het spel ‘Weerwolven’ .
 • Han erg nederig was voor Jorn. Hij maakte voor hem een hartje van de rijst.
 • GertJan appelmoes heel lekker vindt.
 • Elbert aan Roos vroeg om bekers en drinkwater, maar Roos alleen aankwam met een bekertje kraanwater voor in het cement.
 • (P)rijs(t)vraag: Hoeveel water moet er in de pan als je rijst moet koken voor 55 personen? Tip -> Niet alleen de bodem bedekt.

IMG_9269IMG_9290IMG_9352IMG_9553

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Dagverslag Roemenië

Dagverslag maandag 25 Juli

Tadada, tadadada, 07:10 opeens een badkamerconcert door Friso (saxofoon) en GertJan (gitaar). Als de gesmeerde bliksem uit bed, wassen, tandenpoetsen en je schoenen aan doen. Uhhhhh…. Schoenen? We werden verrast door een schoenenpolonaise opgesteld door Han Waijerink en Julian Petter. Dit zorgde voor enige opschudding. Slecht te pas over. Olga van de catering had voor ons een Engels ontbijt klaar gemaakt. Eieren en bacon, lekkah. Alle reden om dankbaar te zijn. Om 08:30 kwamen we aan op het stichtingsgebouw, de zon brandde er al lekker op. Het beloofde een mooie dag te worden.  Vandaag zijn er mensen druk bezig geweest met het maken van een nieuwe border in de tuin van de school. Daarnaast is er een nieuwe deur geplaatst in het hekwerk rondom de school, en is de tuin van de school weer helemaal aan kant.
De eerste kidsclub van deze week was een groot succes. Er was een goede opkomst en de werkjes die gemaakt zijn vonden de kinderen erg leuk. Het verhaal dat de kinderen meekregen ging over de schepping.
Tussen de middag hebben we een heerlijk broodje hamburger genuttigd, deze was niet te tippen aan de burgers van de Mac. De  soep was overigens nog steeds zout (ja, ook nog na 15x verdunnen).
Na de lunch werden de werkzaamheden in de wijk weer hervat. Hier was in de ochtend ook al hard gewerkt aan de badkamer, in het huisje van een oude vrouw en werd de voorgevel en het dak gestript van een jonge vrouw met vier kleine kinderen. Natuurlijk om deze vervolgens weer op te bouwen.  Twan en Bas waren deze dag druk bezig om goaltjes te maken van afvalhout en hebben Rick en GertJan een mooie bartafel weten te maken.
De Foodgroep onder leiding van masterchef Jaspers heeft na wat herrie in de keuken, een heerlijke en voedzame boerengroente klaargemaakt. De schnitzel die hij had besteld werd helaas vandaag niet geleverd. Wel was er een lekker runderworstje voor ons klaargemaakt.
Na de goede avondgesprekken over nederigheid en voetenwassen hebben wij allemaal een opdracht meegekregen om die te voltooien de komende 24uur. De opdracht is als volgt: voor één iemand in de groep moet je, je vandaag dienstbaar opstellen, zonder dat dit opvalt. Aan het eind van de dag is de vraag wie jouw naaste was.  ’s Avonds was er gelegenheid om nog even inkopen te doen bij de Lidl, helaas moesten we onze  geleende (op roemeense manier) winkelkar weer inleveren. De avond eindigde met gezellige spellen.

Wist u dat:

 • Onze soep gezet is met echt water uit de Dode Zee?
 • Het buurman en buurman gehalte erg hoog ligt bij sommige bouwvakkers? ‘Aje To’
 • Er een snelle verbinding is gevonden tussen de Lidl en stichting Charis? Max verstappen zou hier jaloers op zijn.
 • Voor de familie Jaspers een speciale medische post is ingericht.
 • De door Henk bestelde schnitzels uiteindelijk wel werden geleverd?
 • De kinderen gek zijn op ballonnen, met name de knal.
 • Mathijs zich goed ontplooide als grondwerker?
 • De bartafel natuurlijk alleen bedoelt is voor koffie en thee?
 • Iedereen goed te passe is over het weer, het werk, de gezelligheid en het eten?

IMG_9141IMG_9164IMG_9188IMG_9194

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Dagverslag Roemenië

Zaterdag 23 juli

Zaterdag waren we weer vroeg op om een ochtend te gaan klussen. We begonnen de dag met een heerlijk ontbijt met kaassoufflés. We zijn dus met een goede bodem van start gegaan. Zo waren Lisa en Rosalie druk bezig met grasmaaien, waren er een stuk of 15 mensen aan het tuinieren , werd er beton gestort en werd er een mooi wc hokje geschilderd. Rick was zo fanatiek om een eigen bankje in elkaar te timmeren.  Een deel van de groep is ook de wijk in gegaan om daar bij een gezin verder te klussen aan het huisje. Kortom een productieve ochtend! In de middag was er tijd voor een leuk uitje. Maar voordat we vertrokken naar Cluj moest er snel worden gedoucht. Dit gebeurde alleen niet zonder slag of stoot. Aangezien iedereen bezweet was en wilde douchen, werd het de douches iets te veel en hielden ze er mee op. Uiteindelijk zijn we toch nog allemaal fris en fruitig de bus ingestapt naar Cluj. Alleen met 50 mensen is de bus al snel vol.. Niet alle Romenen waren hier zo blij mee. Veilig aangekomen in Cluj kregen we een rondleiding door de stad. Een groepsfoto kan dan natuurlijk niet ontbreken. Tijdens de rondleiding hebben we veel te horen gekregen over de bezienswaardigheden in de stad. Voor enkele erg interessant.  In de avond hebben we nog wat gegeten in de stad en daarna zijn we zingend in een overvolle bus weer terug gegaan. Eenmaal terug aangekomen in het hotel hebben we onszelf weer vermaakt met leuke spelletjes en ontzettend veel gezelligheid!

 

Zondag 24 juli

Zondag mochten we eindelijk uitslapen!! Wel tot half 9, in plaats van half 8. In de ochtend stond een wandeling in de planning. Niet iedereen was hier zo enthousiast over, toen iedereen nog in zijn of haar warme nest lag. Nadat we bij het ontbijt genoeg brood bij elkaar hadden gesprokkeld voor onderweg, kon de tocht beginnen! We zijn met de hele groep de berg opgewandeld. De groep ging daarna uiteen om de emmauswandeling te lopen. Enkelen zijn op de hoogste top van de berg geweest. Mathijs en Julian waren zelfs zo fanatiek dat ze het laatste stuk van de berg al rennend op zijn gegaan met de brandende zon! En Ilse en Denise gingen er weer rollend vanaf. Na de wandeling was het tijd om ons op te frissen voordat het tijd was om naar de kerk te gaan. Aangekomen bij de kerk werden we verwelkomd en genoten we van de vrolijke dienst. Er werd ook nog een leuke grap gemaakt door de spreker: ‘ Als God een Nederlander was, had Hij de schepping in 5 dagen af gehad. Als God een Roemeen was, dan was Hij nog steeds bezig.. . ’s Avonds werd ons zoutgehalte goed aangevuld door een lekker zout soepje, wat niet bij iedereen even goed viel. Toen iedereen weer fit genoeg was, sloten we de dag af met een drankje.

 

Wist je dat..?!

 • Er tijdens de wandeling meer dan 100 liter water doorheen is gegaan
 • Gerben bijna afscheid moest nemen van zijn tas omdat deze klem zat tussen de deur van de bus
 • Suzanne en Irna een opfrisser zochten bij de oh zo leuke fontijntjes
 • Volgens Friso, Wesley Sneijder de beste schaatser is van Nederland
 • Gerben zijn kamergenoten goed onder controle heeft (ze lagen er al om half 10 in)

IMG_8796 IMG_8841 IMG_9068

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen